Äventyret börjar redan vid foten av berget, där ni långsamt tar er upp för den slingrande serpentinvägen mot fortet. På toppen belönas ni med en fantastisk utsikt – en upplevelse i sig, särskilt en molnfri dag. Passa på att njuta av en kopp kaffe och något gott innan ni påbörjar resan bakåt i tiden. Inne i fortet får ni lära er om dess historia, människorna som arbetade där och de imponerande kanonerna.
Rödbergsfortet var en av Sveriges mest hemliga platser i nästan 100 år. Tillsammans med fyra andra bergsförstärkta fort runt Boden byggdes det för att försvara Norrland. Även om en del av hemligheterna fortfarande är skyddade, kan vi sedan år 2000 välkomna besökare och dela med oss av detta unika kulturarv.
Öppettider och kontakt
Öppnar efter midsommar.
Pris
Öppnar efter midsommar.
Hitta hit
Öppnar efter midsommar.
TURER OCH EVENT
Historien om fästningen
År 1900 beslutade Sveriges riksdag att bygga Bodens fästning, och byggarbetet startade 1901. Den första byggfasen pågick fram till 1912. Fästningen omger Boden och sträcker sig över ett område på cirka 25 kilometer. Här byggdes fem stora fort, två mellanverk och många kanonbatterier för att skapa ett starkt försvar.
Fästningen är en så kallad gördelfästning, vilket betyder att den är uppbyggd av separata fort som tillsammans bildar ett försvar runt staden. Mellanverken stödjer forten, och hela systemet var utformat både för att skydda norra Sverige från fientliga trupper och som stöd för arméns styrkor.
Några fakta om fästningen:
- Byggstart: 1901, med cirka 1 200 personer i arbetsstyrkan.
- Fästningens omkrets: cirka 25 kilometer, med totalt 1 200 olika försvarsanläggningar.
- Syfte: att fungera som spärr-, operativ- och förrådsfästning.
- Under andra världskriget kunde fästningen bemannas av upp till 15 000 soldater.
- Varje av de fem stora forten hade cirka 500 personer i besättning och var utrustat med åtta kanoner.
- Förutom forten fanns andra viktiga funktioner insprängda i bergen, som stridsledningscentraler, luftförsvarscentraler och förråd för mat och förnödenheter.
- Rödbergsfortet var det sista aktiva fortet och avvecklades den 1 januari 1998.
Varje fort är omgivet av en djup vallgrav, kallad stormgrav, och kaponjärer – utskjutande försvarsanläggningar för att försvara muren mot attacker. I fortens kärna fanns utrymmen för besättningens boende, matlagning och arbete. Genom tunnlar och trappor kunde soldaterna nå kanontornen och infanteriförsvaren.
Fästningens yttre försvar bestod av flankeringsbatterier, värn för infanteri, kulsprutenästen, hinder för stridsvagnar och vägspärrar. Under åren har många av anläggningarna förstärkts och moderniserats för att möta nya krav.
.jpg)